Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Οι ερωτήσεις του tree mail

Αγαπητοί μαθητές της Β τάξης. 
Βλέπω πως προβληματιστήκατε! Το να ρωτάει κάποιος δείχνει ότι ενδιαφέρθηκε πραγματικά. Οι ερωτήσεις σας μου άρεσαν πολύ. Θα προσπαθήσω να απαντήσω, αλλά να ξέρετε...είναι πιο αποτελεσματικό να ψάξετε εσείς να λύστε τις απορίες σας. Η γνώση είναι σαν το παιχνίδι. Μαθαίνεις καλύτερα να παίζεις, παίζοντας και όχι ακούγοντας πώς παίζεται το παιχνίδι. Σκεφτείτε το λίγο..
Σοφία

Προπύλαια - προθάλαμος για την
είσοδο στην Ακρόπολη

  • Τα Προπύλαια είναι πύλη της Ακρόπολης. 
  • Ετυμολογικά η λέξη αποτελεί τη συνένωση του προθέματος "προ" με τη λέξη "πύλη", που σημαίνει πως το κτίσμα αποτελούσε την κεντρική πύλη της Ακρόπολης.
  • Η είσοδος- πύλη της Ακρόπολης άρχισε να χτίζεται μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα, πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Μνησικλή. 
  • Τα Προπύλαια δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Το 431 π.Χ. άρχισε ο Πελοποννησιακός πόλεμος και οι εργασίες σταμάτησαν. Το 429 π.Χ. πέθανε ο Περικλής και οι διάδοχοί του δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τη συνέχιση του έργου.
  • Δεν είναι ναός. Είναι η είσοδος στο χώρο, που βρίσκονται τα κτίρια της Ακρόπολης. 




Ο Ικτίνος έκανε τα σχέδια της Ακρόπολης και ο Καλλικράτης. αρχιτέκτονας, είχε την επίβλεψη των έργων. Τα αγάλματα τα ανάλαβε ο Φειδίας, ο πιο ονομαστός γλύπτης της Αθήνας. Κτίστηκε το 447 π.Χ.
Πρώτος απ' όλους τους ναούς άρχισε να χτίζεται ο Παρθενώνας, πάνω στα θεμέλια του προηγούμενου ναού που είχε χτίσει ο Πεισίστρατος και τον είχαν καταστρέψει οι Πέρσες. Το υλικό για την κατασκευή του ήταν πεντελικό μάρμαρο, εκτός από το υπερυψωμένο δάπεδο, όπου χρησιμοποιήθηκε πωρόλιθος. Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση του ναού. Για να τελειώσει ολότελα ο ναός, χρειάστηκαν δεκαπέντε χρόνια.




Το αποκορύφωμα της μεγαλοπρέπειας του ναού βρισκόταν στο εσωτερικό του. Το άγαλμα της θεάς Αθηνάς, είχε ύψος 12 μέτρα

και ήταν κατασκευασμένο από χρυσό και ελεφαντόδοντο. Καταστράφηκε από φωτιά το 200 π.Χ. και φημολογείται ότι το αντικατέστησαν κατά το 165-160π.Χ.. Αντίθετα από τα μάρμαρα του Παρθενώνα, το περίφημο άγαλμα δεν σώθηκε. 




Από τη στιγμή που έγινε ιερός χώρος για τους Αρχαίους Έλληνες, δεν έμενε κανείς, με την έννοια του σημερινου κατοίκου. Ομως δεν ήταν πάντα έτσι. 



Ο λόφος ήταν κατοικημένος από την 3η χιλιετία π.Χ.. Εκεί υπήρχε συνοικισμός καθώς επρόκειτο για φυσικό οχυρό, με πρόσβαση μόνο από τη δυτική πλευρά, ενώ η επάνω επιφάνεια του λόφου ήταν αρκετά πλατιά ώστε να μπορεί να κατοικηθεί. 

Το μέγαρο του τοπικού άρχοντα βρισκόταν στη θέση όπου πολλούς αιώνες αργότερα χτίστηκε το Ερέχθειο. Μάλιστα ο άρχοντας του συνοικισμού της Ακρόπολης απέκτησε μεγάλη δύναμη και κάποια στιγμή ένωσε υπό την εξουσία του με ειρηνικό τρόπο ολόκληρη την Αττική με εξαίρεση την Ελευσίνα. 

Η παράδοση λέει ότι ο άρχοντας που ένωσε τους συνοικισμούς της Αττικής ήταν ο Θησέας. Ο κίνδυνος εχθρικών επιδρομών ανάγκασε τον ηγεμόνα αυτό να οχυρώσει την Ακρόπολη με ένα τείχος από μεγάλες πέτρες, το γνωστό αργότερα ως Κυκλώπειο Τείχος.


Ναι, υπάρχει. Είναι απόγονος εκείνου του πρώτου δέντρου, αλλά ναι, υπάρχει ακόμα. Σας στέλνω και μια φωτογραφία του.




Αν ανοίξουμε ένα λεξικό και ψάξουμε την ερμηνεία της λέξης "ακρόπολη" θα διαβάσουμε κάτι τέτοιο:
Ακρόπολη: το ψηλότερο σημείο μιας πόλης που κατά την αρχαιότητα το οχύρωναν με τείχη.
Ας σκεφτούμε τώρα πώς έχτιζαν τις πόλεις τους οι αρχαίοι Έλληνες.
Οι αρχαίοι Έλληνες έχτιζαν τις πόλεις τους όχι σε πεδινά μέρη, αλλά επάνω σε λόφους. Στην κορυφή του λόφου έχτιζαν το παλάτι του βασιλιά τους. Γύρω απ' αυτό έφτιαχναν ένα ισχυρό τείχος που το έκανε απόρθητο. Κάτω από το περιτειχισμένο παλάτι, στις πλαγιές του λόφου έχτιζαν τα σπίτια τους. 

Όταν κάποιος εχθρικός γειτονικός λαός έκανε επίθεση στην πόλη τους, όλοι μαζί ανέβαιναν στην κορυφή του λόφου και κλείνονταν μέσα στα τείχη. Από εκεί πολεμούσαν ασφαλισμένοι και προστάτευαν τη ζωή τους και το παλάτι του βασιλιά τους. Το παλάτι λοιπόν με το τείχος γύρω του, στην κορυφή του λόφου ονομαζόταν ακρόπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.