Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018

Προς τους μαθητές της Στ...


Λοιπόν, λοιπόν αγαπητοί μαθητές της Στ...



1ο Ερώτημα 

Να σας ενημερώσω για μερικά θέματα που θεωρώ πως είναι σημαντικά να ξέρετε. 

Οι διαστάσεις του Παρθενώνα είναι σε μέτρα:30,88 το πλάτος, 69,50 το μήκος και 13,72 το ύψος.
Οι διαστάσεις 30,88 Χ 69,50 Χ 13,72 δε μας λένε τίποτα με μια πρώτη ματιά. Πίσω όμως από αυτά τα νούμερα κρύβονται μεγάλα μυστικά. 

Όλος ο Παρθενώνας είναι κατασκευασμένος σύμφωνα με την αναλογία 4:9 που είναι γνωστότερη ως "χρυσή τομή". Αυτό σημαίνει πως αν πολλαπλασιάσουμε το ύψος του ναού με το 9 και το γινόμενο που θα προκύψει το διαιρέσουμε με το 4, τότε θα έχουμε βρει το πλάτος του ναού. Πράγματι:




(Ύψος) 13,72 Χ 9 = 125,28 : 4 = 30,87 (Πλάτος)



Το ίδιο συμβαίνει κι αν πολλαπλασιάσουμε το πλάτος με το 9 και διαιρέσουμε το γινόμενο με το 4, τότε θα έχουμε βρει το μήκος του ναού:


(Πλάτος) 30,87 Χ 9 = 277,92 : 4 = 69,48 (Μήκος)
Επίσης, οι δωρικοί ναοί είχαν 6 κίονες για τις στενές πλευρές και 14 για τις μακρές. Αντίθετα στον Παρθενώνα έχουμε στις στενές πλευρές 8 κίονες ενώ για τις μακρές 17 κίονες. Στο σύνολό τους οι εξωτερικοί κίονες είναι 48.


2ο Ερώτημα 
Αν κατάλαβα, καλά θέλετε να ξέρετε τι υπάρχει γύρω από τον Ιερό Βράχο; Με κάνατε 
Κεραμεικός
Αρχαία Αγορά
και πετούσα όλη τη μέρα σήμερα για να σημειώνω. Δεν σημείωσα μόνο τις τοποθεσίες με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αλλά γενικότερα τις τοποθεσίες με ενδιαφέρον. Σκέφτηκα πως αν θέλατε να επισκεφθείτε και να περπατήσετε στην περιοχή, καλό θα είναι να γνωρίζετε περισσότερα...


Βιβλιοθήκη Αδριανού
Ο Αρχαιολογικός χώρος γύρω από την Ακρόπολη, είναι μια εκτεταμένη αρχαιολογική έκταση που περιλαμβάνει ένα σημαντικό σύνολο άνω των εκατό μνημείων, τα οποία αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα της Αρχαίας Αθήνας σε μια χρονική περίοδο άνω των 3.000 ετών.
Περιλαμβάνει το λόφο της Ακροπόλεως με τη Nότια και Bόρεια κλιτύ του, που ήταν το
Ρωμαϊκή Αγορά
κεντρικό σημείο της αθηναϊκής λατρείας και θρησκείας, την Αρχαία Αγορά, το λόφο του Αρείου Πάγου, τη Ρωμαϊκή Αγορά, τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, τους δυτικούς λόφους Πνύκας, Μουσών (Φιλοπάππου) και Νυμφών (Αστεροσκοπείου), εκεί όπου εξελισσόταν η καθημερινή ζωή και τέλος, τον Κεραμεικό, το άκρο της πόλης, που ήταν χώρος ταφής των νεκρών και επιπλέον φιλοξενούσε τα εργαστήρια κεραμικής.

Σε αυτήν ακριβώς την περιοχή γεννήθηκε η δημοκρατία, η φιλοσοφία, το θέατρο και η ελευθερία της έκφρασης, τα πνευματικά στοιχεία που μέχρι σήμερα δίνουν τις αξίες και τις αρχές του σύγχρονου δυτικού κόσμου.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.