Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Ήρθαμε στο σχολείο σας με τον Έφιο Μαρίνο!

Καλημέρα παιδιά!

Σήμερα επιστρέψαμε από τα Άβδηρα, θα σας εξηγήσουμε τι κάναμε εκεί, και δεν κρατιόταν ο Έφιος Μαρίνος. Ήθελε οπωσδήποτε να
περάσουμε από το Ηράκλειο για να σας δούμε. Όχι πως εγώ δεν ήθελα δηλαδή. Έτσι λοιπόν με το μετρό ο Έφιος (δεν πετάει βλέπετε) και με τα φτερά μου εγώ, ξεκινήσαμε. 

Φτάσαμε στο σχολείο σας λίγο μετά τις πέντε! Δυστυχώς είχατε φύγει όλοι! Βρήκαμε όμως ένα ανοιχτό παράθυρο και μπήκαμε στις αίθουσες! 


Αυτός ο βράχος της Ακρόπολης, που κατασκευάζει η Στ, είναι εξαιρετικός. Μαθητές με πολύ όρεξη και μεγάλο ταλέντο! Δεν ξέραμε τι να πρωτοθαυμάσουμε!

Χαίρομαι πάρα πολύ που γνωριζόμαστε έστω κι αν δεν έχουμε ιδωθεί. Πραγματικά είμαστε εντυπωσιασμένοι από τις λεπτομέρειες των κατασκευών σας! 
Συγχαρητήρια

Ελπίζω να μην σας ενοχλεί που βγήκαμε μερικές φωτογραφίες. 

Ο Έφιος Μαρίνος μου θύμιζε συνεχώς πως  οι μαθητές της Β τάξης άφγησαν σε ένα δέντρο βραχιολάκια για το Μάρτη! Τα βρήκαμε! Σας ευχαριστούμε πολύ. Εμείς με τη σειρά μας, αφήσαμε στην έδρα της κ. Έφης μια έκπληξη για σας.

  

 

Μάρτης είναι Έφιε Μαρίνε.
Μάρτης, όχι πνίχτης! 
 Σοφία - Έφιος Μαρίνος
Υ.Γ
Ο Έφιος Μαρίνος μου είπε πως το έθιμο της "Μαρτιάς", έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και μάλιστα υπάρχει και σε γειτονικές χώρες. Σας γράφω το κείμενο που μου έδωσε ο Έφιος Μαρίνος.


Ο "Μάρτης" ή "Μαρτιά" είναι ένα παμπάλαιο έθιμο. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.



Σύμφωνα με το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, τον Μάρτη ή Μαρτιά, για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. 

Ο Μάρτης προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά.



Τον φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και τον φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.


Το βραχιολάκι αυτό το βγάζουν στο τέλος του μήνα, ή το αφήνουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους ή το καίνε με το αναστάσιμο φως του Πάσχα.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.