Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

Έλαβα το tree mail σας!


Έλαβα το tree mail σας!!! Μου αρέσει πολύ όταν μου στέλνετε τις ερωτήσεις και τις ζωγραφιές σας! Οφείλω να απαντήσω...
Ας ξεκινήσουμε...

  • Είμαι καλά. Περνάω πολύ όμορφα όταν συγκετρωνόμαστε με τις άλλες κουκουβάγιες και συζητάμε για διάφορα θέματα. Έχουν ενθουσιαστεί κι αυτές που μιλάω με μαθητές από το σχολείο σας. Όλες θέλουν και έχουν κάτι να σας πουν, αλλά εγώ τους λέω να κάνουν υπομονή. Αν όλες μαζί αρχίσουν να λένε, τότε δεν θα προλαβαίνω να σας στέλνω μηνύματα.  





  • Ναι, είναι μια χαρά. Άρχισε κιόλας τις βόλτες στον νυχτερινό ουρανό της Αθήνας. Εμείς της λέμε να κάτσει ήσυχη, αλλά η θεία Ουρανία δεν μας ακούει. Πεθύμησε λέει την Αθήνα και σχεδόν όλη τη νύχτα τη χάνουμε. Γυρνάει το πρωί και μας λέει πως πονάνε τα φτερά της από την κούραση!




  • Ναι, μπορώ, μισό λεπτό να δανειστώ ένα μολύβι. 







Εδώ ακριβώς, ήρθα με τον Έφιο Μαρίνο για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας!





Πλάκα - Αναφιώτικα
Θα πρέπει πρώτα να σας πω που βρίσκονται τα "Αναφιώτικα". 
........Η Πλάκα είναι συνοικία στο κέντρο της Αθήνας κάτω από την Ακρόπολη.
Αναφιώτικα
Μεταπολεμικά, τα κτίσματα της Πλάκας κρίθηκαν διατηρητέα στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα η Πλάκα να αποτελεί τη μοναδική συνοικία της Αθήνας που σε τέτοια έκταση μπορεί κάποιος να δει την πόλη όπως ήταν πριν 100 χρόνια. 


Στο τμήμα όμως της Πλάκας προς την Ακρόπολη υπάρχουν τα Αναφιώτικα. Δημιουργήθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή εργάτες από την Ανάφη, που είχαν έρθει στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, στην ανοικοδόμηση της πόλης και στην ανέγερση των ανακτόρων του Όθωνα. Ως πρώτοι οικιστές αναφέρονται ένας ξυλουργός (Γ. Δαμίγος) και ένας κτίστης (Μ. Σιγάλας) από την Ανάφη, ενώ το παράδειγμά τους ακολούθησαν αργότερα κι άλλοι συμπατριώτες τους, οικοδομώντας με τη σειρά τους τα σπίτια τους εκεί. 



Η συνοικία χτίστηκε ακολουθώντας την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων. Οι Αναφιώτες αναστήλωσαν παράλληλα με την εγκατάστασή τους, τους δύο ναούς που βρίσκονταν στην περιοχή από τον 17ο αιώνα, τον ναό του Αγίου Συμεών και του Αγίου Γεωργίου των Βράχων.


Αναφιώτικα  1925 - Αρχείο ΕΡΤ

Τις πληροφορίας τις 
συγκέντρωσα εγώ 
ο Έφιος Μαρίνος
Παρόμοιες περιοχές, στις οποίες οι εσωτερικοί μετανάστες μετέφεραν την αρχιτεκτονική του τόπου καταγωγής τους, υπήρξαν και αλλού στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από την οικοδομική αναμόρφωση στο πέρασμα των χρόνων. 


Κοντά στην Πλάκα βρίσκονται οι σταθμοί του μετρό Ακρόπολη, Σύνταγμα και Μοναστηράκι.(wikipedia)


Οι ζωγραφιές σας είναι υπέροχες και ευρηματικές. Επιτρέψτε μου να τις βάλω κι εδώ για να τις δουν όσοι μαθαίνουν τα νέα μας. 




και κλείνοντας να σας δείξω κι ένα βίντεο σχετικά με την Αθήνα. Νομίζω ότι μιλάει και για τα Αναφιώτικα (στο 09:30) Αθήνα, μια πόλη μαγική

κι ένα μυστικό αλλά να μην το πείτε σε κανέναν....
Ανεβάσαμε τον Έφιο Μαρίνο στη φωλιά μας και μας διάβασε αυτές τις πληροφορίες πριν σας τις γράψουμε μαζί εδώ. Μην το πείτε σε κανέναν όμως. Θα του βάλει τις φωνές η γιαγιά μου η Λία..... Σας στέλνω και φωτογραφίες καθώς μας διαβάζει ο Έφιος Μαρίνος το μήνυμα που ετοίμασε....


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.